Klinisk ernæring på Hospice

Klinisk ernæringsfysiolog inngår i teamet som arbeider for å hjelpe den enkelte med spesielle spise- og fordøyelsesproblemer, samt bivirkninger av medikamenter.

På Døgnposten vies ernæringsarbeidet til oppfølging av den enkelte pasient med kostveiledning ut fra den enkeltes behov. Det dreier seg her ofte om å finne tiltak som avhjelper spesielle spise- og fordøyelsesproblemer som oppstår ved kreftsykdom og under sterk medisinering, samt å tilpasse næringsinntaket slik at behovet dekkes så godt som mulig den siste tiden. Klinisk ernæringsfysiolog samarbeider her tett med det øvrige pleiepersonalet.

På Lindrende Dagbehandling inngår klinisk ernæringsfysiolog i det tverrfaglige team, og bidrar med miljøarbeid og spesielle faglige oppgaver. Å følge pasienten i spisesituasjonen og i det sosiale fellesskap kan være en viktig innfallsport til videre ernæringsarbeid med kostråd og veiledning. Ofte er det snakk om tilpasning av måltider og retter til en hjemmesituasjon hvor pasientens initiativ, krefter og deltakelse i matlagning og forberedelser er betydelig mindre enn før. Klinisk ernæringsfysiolog bidrar med råd om spesialprodukter og lettlagede, næringstette måltider som er viktig i en situasjon hvor appetitten ofte er sterkt nedsatt. Det gis også spesiell veiledning i forhold til ulike tilstander og plager som er typiske ved kreftsykdom. Veiledning og undervisning av pårørende og personale er også en viktig del av klinisk ernæringsfysiologs arbeid.

Klinisk ernæringsfysiolog bistår også Lindrende team og Lindrende poliklinikk når det er behov, samt er tilgjengelig for veiledning og undervisning av personell på huset eller ute i bydelene.