Influensatopp ventet etter jul

En ny rapport fra Folkehelseinstituttet viser at forekomsten av influensa vil øke mot jul med toppen etter nyttår. Vaksine er fremdeles tilgjengelig mandager 10 til 15, rom 561.

Det er to typer virus som foreløpig dominerer A(H3N2) og B/Yamagata. Eldre personer i risikogruppene er mest utsatt for å bli alvorlig syke av influensa.

Årets influensavaksine beskytter ikke godt mot virustypene som sirkulerer i Norge, men er fremdeles anbefalt for helsepersonell og pasienter i risikogrupper. Selv om ikke vaksinen beskytter oss så godt mot sykdom, kan den sørge for at sykdomforløpet blir mindre alvorlig.

Det er ingen endringer i anbefalingene om hvem som skal vaksineres. Forekomsten av influensalignende sykdom er svært lav, men noe økende. Dette betyr at sesongens influensautbrudd fortsatt ikke er helt i gang.

Det forekommer i økende grad påvisninger av influensavirus flere steder i Norge, både influensa A(H3N2), A(H1N1) og influensa B er i omløp. Totalt sett har det til nå vært overvekt av influensa A(H3N2)-virus, som er i influensavaksine. Det tar ca. 2 uker fra vaksinen settes til den gir beskyttelse.

Holdning og stemning på sykehuset er veldig god, og noen avdelinger konkurrerer mot hverandre. 

Vaksineringen startet uke 41, se oversikt over vaksinasjonssteder og tider. Plakater kommer en uke før. Alle kan møte opp der hvor vaksinering skjer.

Beskytt pasienter, kollegaer og deg selv! Forskning viser at man kan smitte andre selv uten symptomer. Er du i tvil, er det bare å spørre.

Hvert år i perioden desember til april rammes befolkningen på den nordlige halvkule av sesonginfluensa.

Sykehusansatte med pasientkontakt er i stor grad utsatt for smitte gjennom sitt arbeid, og kan videreføre smitten til sine pasienter. For sårbare pasientgrupper innen kreftbehandling, infeksjonsmedisin, intensivbehandling og de eldste kan en influensa føre til alvorlige komplikasjoner, varig svekket helse eller i verste fall død. Høy vaksinasjonsdekning blant helsepersonell kan redusere antall influensarelaterte komplikasjoner og i noen tilfeller dødsfall blant disse pasientene.

Enkelte pasientgrupper har redusert effekt av vaksinen, dette gjelder for eksempel pasienter med nedsatt immunforsvar. Noen personer kan heller ikke få vaksine. For disse utsatte gruppene er det spesielt viktig at helsepersonellet de er i kontakt med er vaksinert.

Når og hvor kan du vaksinere deg?

Influensavaksine vil bli tilgjengelig på alle arbeidsplasser. Ansatte kan bli vaksinert mens de er på jobben.

Sesonginfluensavaksine tilbys til alle som er på sykehuset i arbeid eller praksis i vaksinasjonsperioden. Se også prosedyren: 4 - LDS - Smittevern – Sesonginfluensavaksine

Vaksine er fremdeles tilgjengelig hver mandag mellom 10 og 15, rom 561.

Fakta om influensavaksinen

Influensavirus endrer seg hele tiden. For å oppnå best mulig beskyttelse tilpasses vaksinen hvert år de virustypene som sirkulerer. Effekten av vaksinen avtar over tid, derfor anbefales årlig vaksinasjon.

Gjennomsnittlig effekt av influensavaksine er på 60%. Det betyr at mange som er vaksinert likevel kan bli influensasyke, men mye tyder på at disse vil bli mindre syke enn om de ikke hadde vært vaksinert.

Influensavaksinen inneholder kun deler av influensavirus og ikke levende virus. Den kan dermed ikke gi influensasykdom. Vaksinen mot sesonginfluensa har vært brukt i mange år og gir svært sjelden alvorlige bivirkninger. Vanlige bivirkninger er lokalreaksjon med rødhet, ømhet, og/eller hevelse på injeksjonsstedet (5-20%).

Vaksinen mot sesonginfluensa inneholder ikke de samme tilsetningsstoffene som pandemivaksinen (Pandemrix).

For sesongen 2017/18 influensavaksine inneholder: et A/Michigan/45/2015 – (H1N1)pdm09 lignende stamme (A/Singapore/GP1908/2015, svineinfluensa), et A/Hong Kong/4801/2014 - H3N2 lignende stamme (A/Hong Kong/4801/2014), et B/Brisbane/60/2008 - lignende stamme (B/Brisbane/60/2008, villtype).

Vanlige spørsmål om influensa og influensavaksinasjon.

Mer om influensavaksine, effekt og bivirkninger.

Flere enn 800 er vaksinert hittil i år! Dette utgjør 50% dekning og betyr at vi er godt forberedt.