BYDEL SAGENE: Sagene hjemmebaserte tjenester seksjon Innsats og mestring har i samarbeid med Lovisenberg Diakonale Sykehus fått en ernæringsfysiolog i 50 prosent stilling.

– I tillegg til å få et tett samarbeid med vårt nærsykehus har Kristine satt fokus på viktigheten av MNA-kartlegging av brukerne av hjemmetjenesten. Dette har hun gjort blant annet ved å arrangere en intern konkurranse blant de fire seksjonene i hjemmetjenesten, i tett samarbeid med seksjonslederne og koordinerende sykepleiere, sier fungerende seksjonsleder i innsats og mestring, Tove Vik Aasen.

Veier brukerne

MNA-kartlegging står for "mini nutritional assessment" og er et verktøy for screening og vurdering som skal brukes til å identifisere eldre pasienter og brukere som står i fare for underernæring.

Vik Aasen forteller at forskjellen ved å investere i en ernæringsfysiolog, er at det legges en oppfølgingsplan for hver bruker i etterkant av kartleggingen ved at det blir satt i gang tiltak.

– Erfaringen generelt er dessverre at når det endelig blir foretatt en kartlegging blir ikke denne fulgt opp med hensiktsmessige tiltak, sier hun.

– Mottakerne av hjemmetjenesten skal veies, det er lovpålagt. Men blant alt som må gjøres kan det falle litt bort. Derfor tenkte jeg å se om de ansatte svarte på utfordringen, sier ernæringsfysiolog Kristine Nordkvelle.

Tirsdag 27. februar var det fest hos hjemmetjenesten. Kartleggingen har gitt strålende resultater og det er én seksjon som skiller seg ekstra godt ut i konkurransen.

– Alle har gjort en god innsats og alle er vinnere i mine øyne, men det er én gruppe som skiller seg ut.

På fjerdeplass kom seksjon Nordpolen. De hadde tidligere kartlagt 5,8 prosent, men etter konkurransen i januar og februar ligger de på 63 prosent. Mølla lå på 8,2 og har nå 63 prosent, Bjølsen lå på 8,5 og har nå kommet seg opp til 68 prosent. Og på topp ligger seksjon Åsen – de hadde tidligere et bedre resultat enn de andre, 30 prosent, men nå har de kartlagt 94 prosent av brukerne sine.

I tillegg til kake, bær og snop fikk de kinobilletter til alle sine ansatte.


Det er nå jobben begynner

– For et engasjement! Men nå begynner jobben, det er nå vi skal bruke informasjonen til noe. Da er det bra jeg er her, sier Nordkvelle.

Vik Aasen forteller at ernæringsfysiologen har fått gjort mye ut av stillingen sin. Hun har satt fokus på ernæring – noe som har sammenheng med alt. Hvor lenge de eldre kan bo hjemme, for eksempel.

– Vi har fått tettere bånd med det lokale sykehuset, de vet det er et tilbud i bydelen når de sender pasientene hjem, sier Vik Aasen.

Nordkvelle er strålende fornøyd med resultatene og hun påpeker at det er de ansatte i hjemmetjenesten sin fortjeneste.

– Det er hjemmetjenesten som har gjort dette. Jeg har idéer og føringer, men de utfører det. Og dette vil vare, jeg skal jo være her – dette er ikke et prosjekt.

– Det er de små grepene som gjør at folk går opp i vekt. Melk i stedet for vann i kakaoen og mer smør på brødskiva, for eksempel. Idéen er også å gi mer frukt og grønt, så ser maten mer fargerik ut. Og hvordan tallerkenen ser ut – personer med demens spiser mer av en fargerik tallerken, avslutter Nordkvelle og Vik Aasen.

LES OGSÅ:

Stempler primærhelseteam som uforsvarlig

Hjemmetjenesten i Bydel Sagene scorer dårligst i Oslo

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!