Kontaktinformasjon

Leppelukke for effektiv tygging og svelging

MENY:
- Innledning
-
Undersøkelser
- Problemstillinger
- Retningslinjer for trening
- Øvelser
- Treningshjelpemidler                  

Leppelukke er en forutsetning for effektiv svelging. Utilstrekkelig leppelukking reduserer trykket i munnhulen. Dette kan bidra til å gjøre spising, drikking og svelging vanskelig. Mat og drikke kan bli liggende igjen i munnen og medføre risiko for aspirasjon til luftveiene.

Noen viktige hensyn og forberedelser må være på plass før oralmotorisk trening og stimulering settes i gang. Vennligst les Retningslinjer for trening før du begynner. Noter at kjevestabilitet er en forutsetning for å opprettholde leppelukke. Dersom denne funksjonen er utilstrekkelig, bør den opptrenes parallelt med øvelser for å etablere leppelukke. Treningsråd finner du under Kjevestabilitet for munnlukke.

Legg merke til at et behandlingsopplegg må tilpasses den enkeltes behov og ferdigheter når det gjelder valg av øvelser og dosering.

Mål: Opprettholde strekt og langvarig leppelukke for å lette tygging og svelging

Kontraindikasjoner: Hindre nesepust

Manuell stimulering av leppene

Øvelse for leppelukke for effektiv tygging og svelging 

Klikk her for informasjon om Forberedelse til stimulering av ansikt og munn. Begynn med underleppen, press med fingertuppen oppover med korte bevegelser like utenfor leppeområdet. Arbeid så med overleppen og bruk en nedadgående bevegelse utenfor leppeområdet. Det er viktig å være klar over hvor stort press du utøver. For svakt press kan irritere eller kile, mens for hardt press kan føles ubehagelig eller smertefullt.

Et alternativ til manuell stimulering er å bruke elektrisk tannbørste av enklere type som kun vibrerer og ikke har roterende hode. Baksiden av børstehodet brukes på samme måte som ved stimulering med fingertuppene.

Aktive øvelser for leppelukke

Disse øvelsene innebærer at personen holder en gjenstand på plass mellom leppene. Dette kan for eksempel være et sugerør eller en trespatel. Tenk på at det er lettere å starte med en noe tykkere gjenstand. Du skal forsikre deg om at personen bare bruker leppene og ikke biter i eller holder gjenstanden mellom tennene. Til å begynne med er det tilstrekkelig å holde i bare noen få sekunder. Etter hvert som utholdenheten øker kan vedkommende holde gjenstanden i lengre perioder samtidig som man er opptatt med andre aktiviteter som for eksempel å se på TV, tegne eller spille pc-spill.

For ytterligere trening i å lukke leppene kan en munnskjerm være til hjelp. Plasser munnskjermen bak leppene, men foran tannrekkene. Lukk munnen rundt ringfestet. Trekk forsiktig i ringen slik at personen bruker leppemusklene aktivt for å holde skjermen i munnen.

Ved sideforskjell i leppestyrke anbefales det å trene den svake siden dobbelt så mye som den sterke - enten dobbelt antall repetisjoner eller dobbelt så lang tid inntil symmetri er oppnådd.

 undefined

Ved drikking med sugerør trenes flere muskegrupper i munnen- lepper, tunge, kinn og gane. En naturlig fremgangsmåte ved treningen er å begynne med sugerør som er korte, rette og tykke siden disse krever mindre muskelkraft enn sugerør som er tynne og spiralformede som kan brukes utover i behandlingen.

NB! Det er viktig å klarlegge svelgfunksjonen før det eventuelt brukes væske i oralmotorisk trening.

Til forskjell fra vanlig drikking med sugerør hvor man drikker selv, skal behandler i denne øvelsen plassere enden (ca.1 cm) av sugerøret på personens underleppe. Kontroller at personen bruker bare leppene og ikke holder sugerøret mellom tennene. Instruer deretter personen i å holde væsken i munnen før den svelges. Gjenta minimum ti ganger. Bruk ved behov en hånd for å stabilisere underkjeven eller hjelp til med å holde sugerøret på plass mellom leppene.

Å drikke med sugerør er enkelt å innlemme i dagliglivet og kan dermed være god trening for å vedlikeholde muskelstyrken i leppene.

Bevisstgjøring av leppelukke med mat eller væske i munnen

Noter at det anbefales å utføre denne øvelsen i en treningssituasjon og ikke i forbindelse med et måltid sammen med andre. Plasser et speil slik at personen kan både føle og se at leppene holdes lukket.

Ta en liten slurk vann i munnen, skyll fra side til side og svelg med lukkede lepper.

Ta en liten matbit av fast konsistens som gir tydelig informasjon om hvor i munnen den er plassert. Dette kan for eksempel være et terning eple, knekkebrød eller gulost. Matbiten tygges og svelges med lukkede lepper.