Kontaktinformasjon

Kjevestabilitet for munnlukke

Kjevestabilitet oppnås gjennom tilstrekkelig utholdenhet i tyggemuskulaturen. Dette er en forutsetning for leppelukke og fingraderte tungebevegelser.

MENY:
- Innledning
-
Undersøkelser
- Problemstillinger
- Retningslinjer for trening
- Øvelser
- Treningshjelpemidler                  

Nedenfor vil du finne noen enkle forslag til oralmotorisk trening og stimulering som kan bidra til å utvikle eller forbedre kjevestabilitet. Før du vurderer spesifikke øvelser vennligst les Retningslinjer for oralmotorisk trening. Legg merke til at et behandlingsopplegg må tilpasses den enkeltes behov og ferdigheter når det gjelder valg av øvelser og dosering. 

Mål:
Øvelsene sikter på å øke kjevestabiliteten
for å opprettholde munnlukke over tid.

Kontraindikasjoner:
Mangelfull nesepust.

Holde-bite-tygge

Kontrollerte tyggeøvelser kan hjelpe en person til å utvikle gradert kjevelukking. Belastningen på tyggemuskulaturen økes trinnvis med utgangspunkt i den muskelstyrke som er registrert ved innledende undersøkelse.

 Kjevestabilitet for munnlukke.

Det betyr at noen må begynne med kun å holde treningshjelpemidlet mellom jekslene. Ulike hjelpemidler som kan brukes er: Trespatel, bomullsrull, sugerør og tyggetube. En tykkere gjenstand krever mindre finjustert og relativt liten grad av kjevelukking. Vanskelighetsgraden økes ved at tykkelsen på gjenstanden reduseres og at tiden gradvis økes. Bevegelsen i kjeven skal gå rett opp og ned uten å skli til sidene. Derfor skal antallet repetisjoner ikke provoseres utover dette. Husk at kontroll av bevegelse er meget viktigere enn tempo.

Når en person mestrer å holde den tynneste tyggetuben (gul) i 15 sekunder på hver side kan man gå over til neste nivå- å bite. Vær nøye med at tyggetuben blir helt presset sammen når du vurderer biteevnen. Når dette nivået mestres i 15 sekunder kan man starte med tyggetrening på rød tyggetube. Kriteriet for å skifte til gul tube er at man klarer å komprimere tuben helt ti ganger på hver side.

Kjevestabiliteten kan vedlikeholdes ved å tygge tyggegummi som også er med på å opprettholde tyggefunksjonen og tungebevegeligheten. For at dette skal være effektivt er det viktig å passe på å tygge med lukkede lepper og belaste begge sider.